AIT Nord maakütte blogi

Pane kampsun selga, võta tass kuuma kohvi, loe meie blogi ja kui siis kah soe ei hakka, tuleb Sul ilmselt kodune küttesüsteem välja vahetada.

Mul on veider foobia

postitas Ait-Nord | 30.juuni 2017

Inimesed kardavad erinevaid asju. Mõni kardab kõrgust, mõni lennata, mõnele valmistavad hirmu ämblikud ja mõni pelgab kinniseid ruume. On ka veidramaid hirme, näiteks tunneb teadus foobiat, mis on seotud klounidega: istud lapsega tsirkuses ja pissid ühtäkki püksisäärde, sest areenile saabus suure punase nina ja veidrate riietega mees.

Minu hirm on aga kummalisim kõigist. Ma kardan nimelt paake. Alates bensiinipaakidest ja lõpetades kõikvõimalike väga eriliste mahutitega. Poolhull vanaema tavatses mind lapsepõlves maamaja majapidamisruumi lukustada, kui ma tema meelest halb laps olin. Seal oli pime ja külm ning lisaks oli seal veepaak, mille kaudu soe vesi mööda maja laiali jooksis. See tegi koledat häält ja nii tõmbuvad mu peopesad tänaseni higiseks, kui mis tahes paagiga kokku puutun.

Mõni ime siis, et kui ma oma kütteprojektis sõna “akumulatsioonipaak” nägin, hakkas mu süda kõvemini taguma. Esmalt ei saanud ma muidugi aru, mis pagana asi see akumulatsioonipaak üldse on ja milleks mul seda vaja läheb.

Akumulatsioonipaak suurendab maja küttesüsteemi veemassi ning mida suurem see on, seda sujuvamad ning pikemad on soojuspumba töötsüklid. Umbes nagu nood kõikvõimalikud rõngad, mida teatud tüüpi filmides teatud tüüpi mehed teadagi millise kehaosa ümber topivad – needki pikendavad teadagi millise kehaosa töötsükleid, hahaaa.

Aga kui nilbed naljad kõrvale jätta, siis on akumulatsioonipaak on-off tüüpi pumpade puhul pehmelt öeldes hädavajalik. Inverter-tüüpi pumpade puhul ei ole seis nii kriitiline, ent isegi sellele kulub üks korralik akumulatsioonipaak ära, kui tahad, et su soojuspump pikemalt ning õnnelikumalt pumpsuks.

Kuna ma paake nii hirmsat moodi kardan, püüdsin ma esimese hooga sellest eemale hoida.

“Mis juhtub, kui ma akumulatsioonipaaki ei kasuta?” uurisin ma lootusrikkalt ühe tuttava maakütte ja soojuspumpade spetsi käest.

“Noh,” venitas see. “Garantii lõpuni peab pump ilusti vastu. Aga kui sa oma soojuspumbalt 20 aastast tööd ootad, siis ei pruugi sa ilma akumulatsioonipaagita hakkama saada.”

Otse loomulikult ootan ma oma maaküttelt vähemalt paarikümne aastast eluiga.

Ehk siis ei õnnestu mul paagist pääseda, olgu ta neetud. Ei jäänud muud üle, kui maasoojuspumpade müügimehele oma mure ära rääkida. Päris lõpuni ei tihanud oma foobiat kirjeldada, rääkisin umbes sellises võtmes, et ei tahaks koleda paagiga silmailu rikkuda ja nii.

“Ei ole põhjust muretseda,” rahustas müügimees. “Akumulatsioonipaak pole tänapäeval mingi koletu mürakas, paremad mudelid näevad jumala esinduslikud välja. Ja kui see veel oskuslikult ja kompaktselt paigaldada, hakkad sa vabatahtlikult oma akumulatsioonipaaki igal hommikul vaatamas käima, puhtalt esteetilise naudingu pärast.”

Vau. See kõlas küll lootustandvalt. Tellisin paagi ära. Ning jutt jumala õige, see näeb välja nagu üks ilmatult suur ja paks… ahh okei, ma olen juba piisavalt nilbeid nalju visanud. Ühesõnaga: ootamatul kombel sai minu maaküttesüsteemist omamoodi teraapiline abimees, enam ei karda ma ka kõige koledama väljanägemisega tsisterne!